Hoofdstuk 3: Voordelen van Blended Learning

Zoals in de vorige blogpost is beschreven, is Blended Learning de integratie tussen klassikaal en online leren. Hier zijn veel voordelen aan en in deze post worden er een aantal besproken. Een algemeen en belangrijk voordeel is daling van kosten voor zowel de student, docent en organisatie. Andere voordelen zijn: minder cursusdagen, lagere cursusprijs, professionele begeleiding van docent/trainer tijdens de les en het digitale gedeelte (e-learning) kan op eigen tempo worden gevolgd en altijd worden nagelezen.

3.1 Voordelen voor docenten
Een van de grootste voordelen voor docenten is tijdbesparing. Door het digitale contact met studenten, is er minder tijd nodig voor het geven van colleges. Wanneer studenten specifieke begeleiding nodig hebben, kunnen zij contact opnemen met een docent. Zo kan tijdens een klassikale les extra aandacht aan het probleem van de student worden gegeven. Ook wordt er tijd bespaard doordat studenten elkaars werk beoordelen.

Naast tijdbesparing, is verbetering van onderwijs ook een voordeel van Blended Learning. Door het geven van dagelijkse of wekelijkse tussentijdse toetsen, kan een goed inzicht verkregen worden op de onderdelen die studenten al onder de knie hebben, of juist meer tijd aan moeten besteden. Bovendien is de voortgang digitaal te volgen, waardoor deze altijd up-to-date is.

Het gemak van studeren

3.2 Voordelen voor studenten
Studenten weten als de beste om te gaan met de huidige ontwikkelingen op het gebied van digitale communicatie en sociale media. Hierbij sluit Blended Learning volledig aan. Het grootste voordeel van Blended Learning, voor de student, is het gemak van het studeren.

De studie is zeer toegankelijk. Op elk moment van de dag kan de student online komen om te werken aan zijn studie. Dit kan zelfstandig of in groepsverband. Bij Blended Learning staat alle informatie van een studie online en is hiermee dus altijd beschikbaar voor de student. Informatie kan snel worden gevonden en ook kan de student zelf selecteren welke informatie hij nodig heeft.

Ook is tijdbesparing en tijdsindeling voor studenten een belangrijk voordeel. Deze doelgroep heeft het vaak druk en per week een aantal zaken waar aandacht aan besteed moet worden naast de studie, zoals een (bij)baan, sport, een sociaal leven en het familieleven. Zelfstandig een tijdsindeling maken is dan een grote bijkomstigheid.

Virtueel onderwijs is beter in staat om een op maat gemaakt programma aan de leerling aan te bieden, om zo in zijn eigen tempo de stof tot zich te nemen. In tegenstelling tot traditioneel onderwijs waar ‘one size fits all’ de boventoon voert. Daarnaast zijn leerlingen gemiddeld langer geconcentreerd dan hun leeftijdsgenoten uit de traditionele klas, omdat ze zelf hun tijd in kunnen delen.

3.3 Voordelen voor beleidsmakers
Er kunnen ook een aantal voordelen vanuit beleidsmakers genoemd worden. Als voorbeeld hiervan worden seminars gebruikt. Met de opkomst van het digitale tijdperk veranderen seminars in webinars: de online variant van een seminar.

Dit zijn een aantal belangrijke voordelen van webinars:

  • Deelname kan vrijwel altijd en overal. Er is een alleen een computer met internetverbinding nodig.
  • Kostenbesparend: geen reis- en verblijfkosten, geen zaalhuur en er hoeft niet gezorgd te worden voor maaltijden.
  • Mogelijke klanten zijn makkelijk te benaderen doordat ze zich registreren en daarmee laten zien dat ze zich in het onderwerp interesseren.
  • Gemakkelijk: er kunnen veel mensen tegelijk worden geïnformeerd zonder dat er sprake is van reistijd.

Voor meer informatie kan het webboek Blended Learning worden geraadpleegd. Hoofdstuk 3 is samengevat door subgroep twee: Araya, Bart, Björn, Sade en Victor.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s